Cukierki z daktylami

    Cukierki z daktylami

    Zapisz do ulubionych
    4godz.20min.


    Zrobione przez 18 osób

    Proste cukierki z daktylami i orzechami włoskimi. Samodzielnie wykonane cukierki cieszą nie tylko dzieci, ale też dorosłych!

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • 3 szklanki (600 g) cukru
    • 1 szklanka (235 ml) skondensowanego mleka
    • 1 szklanka (145 g) daktyli bez pestek, posiekanych
    • 1 szklanka (110 g) posiekanych orzechów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. studzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Arkusz folii aluminiowej o wymiarach 30x38 cm wysmarować masłem i dobrze posypać cukrem pudrem.
    2. W rondelku, na średnim ogniu podgrzać skondensowane mleko wymieszane z cukrem. Często mieszając, doprowadzić do etapu miękkiej kulki (aby masa miała 112 stopni C - wtedy z kropli masy da się ugnieść miękką kulkę). Dodać daktyle i orzechy i odstawić masę, aby ostygła.
    3. Uformować z masy wałek o średnicy ok. 3- 3,5 cm i zawinąć w przygotowaną folię. Wstawić do lodówki, aż stwardnieje. Pokroić na cienkie plasterki ostrym nożem zamaczanym w gorącej wodzie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis