Charoset z daktylami

    Charoset z daktylami

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 14 osób

    Ta wersja charosetu bardziej przypomina trufle, czy podobne słodycze i jest nieco inna od tradycyjnej. Można je przechowywać w lodówce do tygodnia (w szczelnym pojemniku).

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 45 sztuk (225 g) daktyli, posiekanych
    • 1 szklanka (165 g) złotych rodzynek
    • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina
    • 1/2 szklanki (60 g) grubo posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W małym rondelku wymieszać daktyle z rodzynkami i winem. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zgęstnieją, tworząc miękką pastę. Ostudzić.
    2. Dodać orzechy i cynamon i wymieszać.
    3. Z pasty formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze pudrze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis