Tort kakaowy Carol

    Tort kakaowy Carol

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1584 osoby

    Eleganckie ciasto z dodatkiem kakao, które świetnie nadaje się na tort. Łatwo się je piecze, a wygląda wspaniale, zwłaszcza udekorowane kremem z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki (475 ml) wrzątku
    • 1 szklanka (85 g) gorzkiego kakao
    • 2 i 3/4 szklanki (345 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 i 1/4 szklanki (450 g) cukru
    • 4 jajka
    • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem trzy tortownice o średnicy 23 cm. do średniej misce wsypać kakao, zalać wrzątkiem i wymieszać na gładką masę. Odstawić, aby mieszanina ostygła. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą; odstawić.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Stale mieszając dodawać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Mieszając, dodawać mąkę na zmianę z masą kakaową. Wyłożyć ciasto po równo do 3 blaszek.
    3. Piec przez 25 do 30 minut. Odstawić, aby ciasta ostygły.

    Krem z serka śmietankowego

    Przepis na krem z serka śmietankowego

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis