Sałatka z makaronem i curry

    Sałatka z makaronem i curry

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 54 osoby

    Świeża i egzotyczna sałatka z rodzynkami, tofu i orzechami. Można w niej zmieniać proporcje składników i dodawać inne, ulubione. Podawać na zimno, na liściach sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 230 g trójkolorowego makaronu świderki
    • 1 łyżeczka curry
    • sól do smaku
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 jabłko, obrane i drobno posiekane
    • 1/4 szklanki (35 g) rodzynek
    • 1/4 szklanki (25 g) posiekanej zielonej cebulki
    • 2 marchewki, starte
    • 1/4 szklanki (60 g) twardego tofu, pokruszonego
    • 3 łyżki orzechów piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać curry z solą, majonezem i sokiem z cytryny. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Dodać jabłko, rodzynki, zieloną cebulkę, marchewkę, tofu i orzechy. Dobrze wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis