Murzynek z olejem

    Murzynek z olejem

    61polubień
    50min.


    Zrobione przez 809 osób

    Bogate, ciągniste i czekoladowe ciasto bez jajek i bez nabiału. Również bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Polecam i życzę smacznego.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 45 g (1/2 szklanki) gorzkiego kakao
    • 475 ml (2 szklanki) wody
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 2 łyżki octu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, sodą oczyszczoną, solą i kakao.
    3. Dodać wodę, olej roślinny, ocet i wanilię. Mieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy.
    4. Wlać do blachy o wymiarach 23x33 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (19)

    autor:
    33

    Ćasto bajeczne - 20 gru 2013

    AnielaKierat-Piotrowska
    27

    Fajne ciacho. Ja dodalam sliwek - 22 paź 2014

    autor:
    22

    Właśnie grzeje w piecu masa dobra myślę że będzie dobre - 30 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis