Murzynek z olejem

  • 23polubienia
  • 50min.

Bogate, ciągniste i czekoladowe ciasto bez jajek i bez nabiału. Również bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Polecam i życzę smacznego.

Kristi Demanette

Składniki

ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45 g (1/2 szklanki) gorzkiego kakao
  • 475 ml (2 szklanki) wody
  • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
  2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, sodą oczyszczoną, solą i kakao.
  3. Dodać wodę, olej roślinny, ocet i wanilię. Mieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  4. Wlać do blachy o wymiarach 23x33 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

Halo
autor:
2

Ćasto bajecznie tylko 1 błąd 375g to nie 3 szklanki - 20 gru 2013

szpon661
autor:
2

Właśnie grzeje w piecu masa dobra myślę że będzie dobre - 30 lis 2013

marcin.p.jarzebski
0

PRZEPIS MA BŁĄD! NAJGORSZY ZAKALEC JAKI W ŻYCIU MI WYSZEDŁ! TO LAWA A NIE CIASTO!!!!! - 21 lip 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie