Kurczak w musztardowym sosie z curry

    Kurczak w musztardowym sosie z curry

    13polubień
    4godz.30min.


    Zrobione przez 912 osób

    No najlepszy kurczak, jakiego kiedykolwiek jadłam. Nie przepadam za curry, ale w tym wydaniu jest pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 75 g masła, stopionego
    • 1/3 szklanki (80 ml) miodu
    • 1/4 szklanki (60 ml) musztardy dijońskiej
    • 4 łyżeczki curry
    • 1 szczypta mielonego pieprzu kajeńskiego
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. W średniej misce wymieszać stopione masło z miodem, musztardą, curry i pieprzem kajeńskim. Dobrze wymieszać. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polać sosem. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 4 godziny lub przez noc.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    3. Wyjąć naczynie z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut, aż wyciekające z kurczaka soki będą przejrzyste (czas pieczenia zależy od grubości piersi).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 26 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis