Sałatka z ogórkiem i pomidorem

    Sałatka z ogórkiem i pomidorem

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 102 osoby

    Świeża, lekka sałatka na gorące dni. Czerwona fasola i tofu sprawiają, że jest to dobry posiłek dla wegetarian. Bazylię można zastąpić świeżą natką pietruszki lub miętą. Należy ją przygotować tuż przed podaniem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pomidor, posiekany
    • 1 ogórek, oczyszczony z pestek i posiekany
    • 1/4 szklanki (30 g) cebuli pokrojonej w cienkie pórka
    • 1/4 szklanki (65 g) czerwonej fasolki z puszki, odcedzonej
    • 1/4 szklanki (60 g) twardego tofu, pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu vinaigrette na bazie octu balsamicznego
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużej misce wymieszać pomidora z ogórkiem, czerwoną cebulą, fasolką, tofu i bazylią. Tuż przed podaniem wymieszać z sosem vinaigrette i doprawić solą i pieprzem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis