Pieczeń wieprzowa po kubańsku

    Pieczeń wieprzowa po kubańsku

    1polubienie
    1dzień3godz.


    Zrobione przez 112 osób

    Czarna fasola i ryż to dodatki do tej pysznej pieczeni, którą wzbogacić może też sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i rukoli, polanej kwaskowatym dressingiem z kolendrą. Resztki pieczeni można użyć do kanapek z serem żółtym, szynką i jajkiem - najlepiej stostowanych!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1/3 szklanki (80 ml) soku pomarańczowego
    • 1/3 szklanki (80 ml) wytrawnej sherry
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki świeżego soku z limonki
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 kg łopatki wieprzowej, okrojonej z tłuszczu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień3godz. 

    1. Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię. Dodać kmin rzymski i pieprz i prażyć, stale mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromaty (ok. 2 minuty). Ostudzić.
    2. Uprażone przyprawy rozkruszyć w moździerzu wraz z czosnkiem, solą, i oregano. Utrzeć na pastę. Można tę czynność wykonać tez w miseczce lub w robocie kuchennym. Przełożyć pastę do małej miseczki i dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny, limonki, sherry i oliwę.
    3. Włożyć mięso do dużego worka, dodać marynatę i szczelnie zamknąć worek. Wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin, od czasu do czasu odwracając mięso na drugą stronę.
    4. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C.
    5. Mięso wraz z marynatą przełożyć na brytfankę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2,5 godziny, polewając od czasu do czasu sokami z brytfanki, lub do czasu aż termometr kuchenny wetknięty w mięso wskaże 63 stopnie C. Jeśli sok w brytfance zbyt odparuje, dodawać niewielkie ilości wody. Przełożyć mięso na deskę do krojenia, luźno przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Pokroić w plastry i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis