Czarna fasola po kubańsku

    Czarna fasola po kubańsku

    1polubienie
    9godz.50min.


    Zrobione przez 99 osób

    Ta fasola jest wyśmienitym dodatkiem do ryżu, może też stanowić sos do makaronu. Podawać z chlebem z chrupiącą skórką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g czarnej fasoli, opłukanej
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 2 liście laurowe
    • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 2 posiekane, zielone ostre papryczki chili
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
    • sól
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. W dużej misce namoczyć fasolę w wodzie i odstawić na noc. Woda ma przykrywać fasolę.
    2. Opłukać fasolę i przełożyć do dużego garnka. Dodać cebulę, paprykę, paprykę w proszku, liście laurowe, kumin, oregano, papryczki chili i tyle wody, aby to wszystko przykryła. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 1,5 godziny.
    3. Sprawdzić, czy fasola jest miękka, a gdy już będzie miękka, dodać czosnek i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis