Croissanty

    Croissanty

    14polubień
    9godz.15min.


    Zrobione przez 101 osób

    Autentyczne francuskie rogaliki. Idealne na śniadanie, do kawy i jajka na miękko, lub posmarowane masłem i dżemem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 3 łyżki ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 łyżeczka białego cukru
    • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki białego cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    • 2/3 szklanki (160 ml) ciepłego mleka
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 150 g schłodzonego masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Wymieszać drożdże z ciepłą wodą i 1 łyżeczką cukru. Odstawić, aż zaczną się pienić.
    2. Do miski odmierzyć mąkę. W ciepłym mleku rozpuścić 2 łyżeczki cukru i sól. Dodać do mąki wraz z drożdżami i olejem, i dobrze wymieszać. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić, aby potroiło swą objętość. Lekko ubić pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a następnie znów odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ubić pięścią i wstawić na 20 minut do lodówki.
    3. Rozgnieść w dłoniach masło, aż będzie miękkie, ale nie zbyt miękkie. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 35x20 cm i uklepać. Posmarować masłem 2/3 ciasta, pozostawiając nieposmarowany margines od brzegu szerokości ok. 0,5 cm. Nieposmarowaną 1/3 ciasta przykryć środkową 1/3 (posmarowaną) część, a tera przykryć je ostatnią częścią. Odwrócić blaszkę o 90 stopni i rozwałkować ciasto na prostokąt o wielkości 35x15 cm. Znów złożyć na trzy. Lekko posypać mąką i włożyć do worka foliowego. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z foliowego worka, posypać mąką i lekko ubić pięścią. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x15 i znów złożyć. Odwrócić o 90 stopni i powtórzyć zawijanie. Owinąć w worek foliowy i znów wstawić do lodówki na 2 godziny.
    4. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 50x12 cm. Przekroić w poprzek na pół i włożyć jedną połowę do lodówki podczas przygotowania drugiej. Rozwałkować pozostałą połowę ciasta na prostokąt o wymiarach 36x12 cm. Pokroić na trzy kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Każdy kwadrat przekroić po przekątnej, tworząc dwa trójkąty. Delikatnie zrolować każdy trójkąt lekko go wyciągając, tak aby aby miał 17 cm szerokości. Złapać za dwa końce i delikatnie rozciągnąć. Układać rogaliki na blasze i zakrzywiać końce do środka. Odstawić, aby lekko wyrosły i stały się bardziej puszyste. W małej misce roztrzepać jajko z 1 łyżką wody. Posmarować tym rogaliki.
    5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 245 stopni C przez 12 do 15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis