Chrupiące ciasto z rabarbarem

    Chrupiące ciasto z rabarbarem

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 82 osoby

    Pyszne ciasto z rabarbarem w stylu amerykańskiego "pie". Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 i 1/2 szklanki (425 g) rabarbaru pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (100 g) białego cukru
    • 1 gotowe kruche ciasto
    • 55 g masła
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 1/2 szklanki (15 g) pokruszonych płatków kukurydzianych
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Dno głębokiej formy do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć gotowym kruchym ciastem. Nadmiar wystający poza brzegi odkroić.
    2. Wymieszać rabarbar z 1 łyżką mąki i z cukrem.Dobrze wymieszać i włożyć do przygotowanego spodu.
    3. Stopić masło i wymieszać z 1/2 szklanki brązowego cukru, płatkami kukurydzianymi i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać w misce i uklepać na wierzchu masy rabarbarowej. Piec w 175 stopniach C przez około 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku na godzinę. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis