Ciasto czekoladowe z cukinią

    Ciasto czekoladowe z cukinią

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 129 osób

    To ciasto czekoladowe można zamrozić na okres do 6 miesięcy. Aby przygotować kwaśne mleko, należy wymieszać ½ szklanki mleka z 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 10 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 120 g masła
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 350 g (1,75 g) cukru
    • 2 jajka
    • 120 ml (1/2 szkl.) kwaśnego mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szkl.) przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    • ½ łyżeczki mielonych goździków
    • ½ łyżeczki soli
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 280 g startej cukinii
    • 20 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
    • 40 g półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Utrzeć masło lub margarynę z olejem roślinnym i z cukrem.
    2. Dodać jajka, kwaśne mleko i wanilię. Starannie wymieszać.
    3. Przesiać suche składniki do oddzielnej miseczki.
    4. Wymieszać suche składniki z utartym masłem.
    5. Dodać startą cukinię i dobrze wymieszać.
    6. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki o wymiarach 23x33 cm. Posypać po wierzchu orzechami i czekoladą.
    7. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis