Makaron z krewetkami po kreolsku

    Makaron z krewetkami po kreolsku

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 40 osób

    To jeden z moich ulubionych przepisów, ponieważ sos nie tłumi smaku krewetek. Sos jest nieco pikantny i świetnie pasuje do krewetek. Jest boski!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu anielski włos lub spaghetti
    • 7 łyżek masła
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • ostry sos chili, do smaku
    • ostry sos jalapeno, do smaku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki fines herbs (mieszanki ziół składającej się w równych częściach z suszonej pietruszki, szczypiorku, estragonu i trybuli)
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 600 g dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku ugotować makaron. Odcedzić.
    2. W międzyczasie stopić masło w małym rondelku na małym ogniu. Dodać sos Worcestershire i ostre sosy; dobrze wymieszać. Dodać sok cytrynowy, zioła, liść laurowy i tymianek. Podgrzewać, ale nie gotować.
    3. W dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć krewetki przez 3-4 minuty, aż staną się różowe. Odlać większość płynu z patelni, pozostawiając ok. 1 łyżkę na patelni. S ostrego sosu wyjąć liść laurowy i wyrzucić, a sos dodać do patelni i dobrze wymieszać z krewetkami. Dodać pietruszkę. Podawać na makaronie.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis