Kurczak w śmietanie z parmezanem

    Kurczak w śmietanie z parmezanem

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 77 osób

    Polubiłam tę potrawę, kiedy zajadałam się nią we Francji. Pierś z kurczaka smaży się na patelni, kroi na mniejsze kawałki i podaje z makaronem i sosem śmietanowym z pieczarkami. Podawać z bagietką lub grzankami czosnkowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 1/4 szklanki (60 ml) białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie (250 g) dowolnego makaronu
    • 1 duża biała cebula, posiekana
    • 1 łyżka posiekanego czosnku
    • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 2 szklanki (500 ml) creme fraiche
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu do dekoracji
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużej patelni podsmażyć piersi kurczaka na dużym ogniu na oleju. Gdy się zrumienią z obydwu stron, dodać białe wino, sól i pieprz. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż kurczak nie będzie już w środku surowy, a wyciekające z niego soki będą przejrzyste.
    2. W międzyczasie ugotować makaron al dente i odcedzić.
    3. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić w kostkę. Odstawić. W sokach pozostałych na patelni podsmażyć czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i smażyć, aż zmiękną. Dodać kurczaka, creme fraiche i kwaśną śmietanę (do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Wymieszać wszystko dobrze i podgrzać.
    4. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz, a na makaron wyłożyć kurczaka w sosie. Posypać startym parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis