Hiszpańska zupa-krem z cukinii

    Hiszpańska zupa-krem z cukinii

    56polubień
    50min.


    Zrobione przez 173 osoby

    Nauczyłam się gotować tę zupę od 75-letniej kobiety, u której mieszkałam w Madrycie. Jest doskonała, prosta, niskokaloryczna i tania, a w dodatku poprawia mi nastrój! Można do niej dodać marchewkę lub szpinak, albo inne warzywa. Aby była gęstsza można dodać więcej ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 5 cukinii
    • 2 ziemniaki
    • 1 duża cebula
    • 175 g serka topionego
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cukinie i ziemniaki umyć i podzielić na ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać. Włożyć cukinię, ziemniaki i cebulę do dużego garnka, zalać je wodą (tylko tyle, aby je przykryła) i gotować, aż porządnie zmiękną. Warzywa odcedzić, ale wywar zachować.
    2. Przełożyć warzywa do blendera, dodać serek topiony i bulion w proszku, i miksować na puree, dodając tyle wywaru, aby zupa osiągnęła pożądaną konsystencję. Najprawdopodobniej trzeba to będzie zrobić na dwa razy, bo wszystko się na raz do blendera nie pomieści.
    3. Wlać zupę z powrotem do garnka i doprowadzić wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można udekorować grzankami, papryką i szczypiorkiem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (10)

    autor:
    12

    Nie spodziewałam się, że wyjdzie taka pyszna zupa-krem z cukinii :-) Zmiksowałam blenderem wszystko w garnku - 05 sie 2014

    autor:
    11

    Zorbiłam tę zupę, pyszna! Polecam :-) - 29 lip 2014

    JoannaMichalak
    6

    Wczoraj 30,09,2014 zrobilam tą zupę z twojego przepisu , wyszlo calkiem sporo bo mialam dwie naprawde duze cukinie , dodalam tez : marchewke , troche pora , liscie selera, koste rosolowa bo nie mialam bulionu w proszku no i dwa serki po 100gram . ZUPA WYSŁA POPROSTU PYSZNA . NAPRAWDE POLECAM WSZYSTKIM Pozdrawiam Joanna - 01 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis