Hiszpańska zupa-krem z cukinii

  • 10polubień
  • 50min.

Nauczyłam się gotować tę zupę od 75-letniej kobiety, u której mieszkałam w Madrycie. Jest doskonała, prosta, niskokaloryczna i tania, a w dodatku poprawia mi nastrój! Można do niej dodać marchewkę lub szpinak, albo inne warzywa. Aby była gęstsza można dodać więcej ziemniaków.

Rebecca

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 5 cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 175 g serka topionego
  • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Cukinie i ziemniaki umyć i podzielić na ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać. Włożyć cukinię, ziemniaki i cebulę do dużego garnka, zalać je wodą (tylko tyle, aby je przykryła) i gotować, aż porządnie zmiękną. Warzywa odcedzić, ale wywar zachować.
  2. Przełożyć warzywa do blendera, dodać serek topiony i bulion w proszku, i miksować na puree, dodając tyle wywaru, aby zupa osiągnęła pożądaną konsystencję. Najprawdopodobniej trzeba to będzie zrobić na dwa razy, bo wszystko się na raz do blendera nie pomieści.
  3. Wlać zupę z powrotem do garnka i doprowadzić wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można udekorować grzankami, papryką i szczypiorkiem.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

nkwiatek15
autor:
0

Nie spodziewałam się, że wyjdzie taka pyszna zupa-krem z cukinii :-) Zmiksowałam blenderem wszystko w garnku - 05 sie 2014

klikaf
autor:
0

Zorbiłam tę zupę, pyszna! Polecam :-) - 29 lip 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie