Kremowa zupa cebulowa

    Kremowa zupa cebulowa

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 53 osoby

    To bardzo pożywna i smakowita zupa cebulowa. Dodatek żółtek sprawia, że ma niezwykle kremową konsystencję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże cebule, posiekane w cienkie plasterki
    • 3 łyżki margaryny
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany kremówki
    • 3 żółtka, roztrzepane
    • 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • mielony pieprz do smaku
    • 1/8 łyżeczki ostrego sosu chili
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W garnku, na średnim ogniu stopić margarynę, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut, aż się zrumieni.
    2. Wmieszać mąkę i sól. Stale mieszając, stopniowo dodawać bulion drobiowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Gdy cebula będzie już bardzo miękka, wmieszać mleko i śmietanę. Dobrze podgrzać. Przelać do miseczki 1/2 szklanki zupy i wmieszać do niej żółtka. Mieszając zupę w dużym garnku, powoli dodawać zawartość miseczki. Dobrze podgrzać całość, ale nie doprowadzać do wrzenia! Dodać paprykę, pieprz i sos chili. Podawać na gorąco. Udekorować natką pietruszki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis