Włoska kremowa zupa z białą fasolą

    Włoska kremowa zupa z białą fasolą

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 225 osób

    Pożywna i zdrowa zupa, doskonała na czas przesilenia, gdy potrzebujemy więcej energii. Brzmi jakby była trudna do przyrządzenia, ale taka nie jest. Spróbuj! Na pewno polubisz! Podawać ze startym parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 2 puszki (po 450 g) fasoli cannellini, opłukanej i odsączonej
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 szklanki (500 ml) wody
    • 1 pęczek świeżego szpinaku, opłukanego i poszatkowanego
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej. Smażyć cebulę z selerem przez 5-8 minut, aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund, stale mieszając. Dodać fasolę, bulion, pieprz, tymianek i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut.
    2. Łyżką cedzakową wyjąć z zupy 2 szklanki fasoli i warzyw i odstawić je.
    3. W blenderze, na małej prędkości, partiami zmiksować pozostałą zupę na gładko. Zmiksowaną zupę wlać z powrotem do garnka i dodać odłożone warzywa i fasolę.
    4. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i gotować przez 1 minutę, aż zmięknie. Dodać sok z cytryny i zdjąć zupę z ognia. Podawać posypaną świeżo startym parmezanem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis