Kremowy sernik nowojorski

    Kremowy sernik nowojorski

    5polubień
    8godz.45min.


    Zrobione przez 220 osób

    Ten sernik jest o wiele bardziej kremowy od innych serników i bardzo łatwo się go piecze. Zamiast skórki otartej z cytryny można użyć 1 łyżeczkę ekstraktu cytrynowego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód z krakersów
    • 1 szklanka (85 g) krakersów
    • 2 łyżki cukru
    • 55 g masła, stopionego
    • Masa serowa
    • 450 g serka śmietankowego
    • 2 jajka
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. Pokruszyć krakersy i wymieszać z 2 łyżkami cukru i z masłem. Wyłożyć tę masę na dno 23-centymetrowej tortownicy i docisnąć dobrze dłonią.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    3. Lekko zmiksować serek śmietankowy, dodać jajka, cukier, wanilię i skórkę cytrynową. Miksować na lekką i puszystą masę. Wlać na przygotowany spód.
    4. Piec w 175 stopniach C przez ok. 25 minut, aż sernik się w środku zetnie. Ostudzić, a następnie udekorować polewą wiśniową lub jagodową. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

    Rada:

    Skorzystaj z naszego przepisu na polewę wiśniową!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis