Zupa-krem z brokułów z serem cheddar

    Zupa-krem z brokułów z serem cheddar

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 297 osób

    Szybka, kremowa i pożywna zupa. Cheddar dodaje jej i smaku i aksamitnej konsystencji. Pyszna o każdej porze roku!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
    • 2 i 1/2 szklanki (220 g) świeżego brokułu
    • 1/4 szklanki (40 g) posiekanej cebuli
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szklanka (120 g) sera cheddar startego na tarce
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Zagotować bulion, dodać brokuła i cebulę. Gotować przez 5 minut, aż brokuł zmięknie.
    2. W misce pomału dodawać mleko do mąki, mieszając trzepaczką. Wymieszać aby nie było grudek.
    3. Wmieszać mleko z mąką do zupy. gotować, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać ser i mieszać, aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i oregano, i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis