Ciasto czekoladowe Syd

    Ciasto czekoladowe Syd

    11polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 60 osób

    Proste, ale pyszne i pożywne ciasto. Dzieci i dorośli uwielbiają to ciasto. Można polać swoją ulubioną polewą.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 85 g startej półsłodkiej czekolady
    • 300 g (1 i 1/2 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 170 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka wody
    • 285 g (2 szkl.) mąki tortowej
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Czekoladę zetrzeć na tarce. W małym rondelku zagotować mleko z czekoladą i gotować aż zgęstnieje do konsystencji kremu.
    3. Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Dodać jajka oraz śmietanę i wymieszać.
    4. Rozpuścić sodę w wodzie i dodać do utartej masy. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową i dobrze wymieszać. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy o wymiarach 23x33 cm.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 40-60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis