Kremowa sałatka z buraczków

    Kremowa sałatka z buraczków

    1polubienie
    3godz.5min.


    Zrobione przez 15 osób

    Świeża sałatka na lato, doskonała na pikniki albo grill. Zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 6 średnich buraków
    • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
    • 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
    • 1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej
    • 1/2 łyżeczki chrzanu
    • 2 łyżki suszonego koperku
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Buraki wyszorować i odkroić górną i dolną twardą część. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Z garnka odlać gorącą wodę, a wlać zimną. Odstawić, aż buraki ostygną na tyle, by można je było kroić.
    2. Pokroić buraki w cienkie plasterki i włożyć do salaterki. Dodać cebulę i ogórka.
    3. W osobnej misce wymieszać jogurt z majonezem, octem, musztardą, chrzanem, koperkiem, sola i pieprzem. Polać tym warzywa i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na noc. Podawać na zimno.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis