Kruche ciasteczka składane

    Kruche ciasteczka składane

    2polubienia
    1godz.39min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Kruche ciasteczka posypane cukrem i przekładane kremem maślanym. Bardzo przydatne na wszelkie imprezy, zwłaszcza urodziny dzieci.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 225 masła
    • 1/3 szklanki (80 ml) śmietany tortowej (36%)
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/3 szklanki (65 g) drobnego cukru (do dekoracji)
    • Krem
    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki (95 g) przesianego cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 9min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.39min. 

    1. Dobrze zmiksować mąkę z 225 g masła. Dodać śmietanę i kontynuować miksowanie. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    3. Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Wykrawać okrągłe ciastka o średnicy ok. 5 cm. Arkusz woskowanego papieru obficie posypać drobnym cukrem i kłaść na niego ciastka, obtaczając je w cukrze z obydwu stron. Przełożyć ciastka na nieposmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć w 4 miejscach widelcem. Piec przez 7 do 9 minut. Składać po dwa ciastka razem, przekładając kremem.
    4. Krem: zmiksować masło z cukrem pudrem, 1 żółtkiem i 1 łyżeczką wanilii. Można też dodać barwnika spożywczego.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis