Ptysie z kremem

    Ptysie z kremem

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1232 osoby

    Prosty sposób na imponujący, pyszny deser! Lekkie ptysie napełnione kremem budyniowym będą ulubionym przysmakiem dzieci i dorosłych.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 opakowania kremu waniliowego instant (bez gotowania) i tyle mleka, ile podano w instrukcjach na opakowaniu
    • Ptysie
    • 115 g masła
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 4 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Przygotować błyskawiczny krem waniliowy instant, dodając tyle mleka, ile podano na opakowaniu (uwaga: do niektórych kremów należy dodać także śmietanę lub masło). Zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    3. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę z masłem. Wmieszać mąkę i sól, aż mieszanina uformuje się w kulę. Przełożyć ciasto do dużej miski. Dodać jajka, po jednym na raz i za pomocą drewnianej łyżki lub stojącego miksera mieszać dobrze ciasto po każdym dodaniu. Nakładać łyżką na niewysmarowaną tłuszczem blachę.
    4. Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się ładnie przyrumienią. Powinny być suche w środku.
    5. Gdy ptysie ostygną, przekroić je na pół i napełnić kremem, albo nadziewać je za pomocą woreczka dekoratorskiego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis