Zupa krem z topinambura

    Zupa krem z topinambura

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 29 osób

    Topinambur to roślina bulwiasta o białym miąższu, spokrewniona ze słonecznikiem. Zupa z topinambura ma niesamowitą, kremową teksturę . Najlepiej ją udekorować świeżą natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g masła
    • 2 cebule, posiekane
    • 0,5 kg topinambura, grubo posiekanego
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka brandy
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
    • 3/4 szklanki (180 ml) śmietany 30% (kremówki)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 szklanki (15 g) posiekanej natki pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu stopić masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę, topinambur i ziemniaki, i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 8 minut.
    2. Wmieszać brandy i mąkę, i gotować jeszcze przez minutę. Stopniowo dodać 2 szklanki bulionu, stale mieszając, aż zupa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Gotować jeszcze przez 5 minut. Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko, w razie potrzeby dodając więcej bulionu.
    3. Przelać zupę z powrotem do garnka, dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis