Zupa krem ze szparagów

    Zupa krem ze szparagów

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 113 osób

    Wspaniała zupa z delikatnych szparagów. Można użyć zielonych, albo białych. Smak będzie się nieco różnił, ale nadal będzie pyszna!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g świeżych zielonych szparagów
    • 250 g posiekanej cebuli
    • 6 łyżek masła
    • 1 szczypta soli
    • 6 łyżek (45 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (500 ml) wody
    • 4 szklanki (1 l) gorącego mleka
    • 1 łyżeczka suszonego koperku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 2 łyżki sosu tamari

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Odkroić twarde końcówki szparagów. Czubki odłamać i odłożyć. Łodygi posiekać z grubsza.
    2. Na patelni lekko rozgrzać masło, dodać łodygi szparagów i cebulę, lekko posolić i smażyć przez 8 do 10 minut.
    3. Gdy cebula się zeszkli posypać warzywa mąką. Smażyć na najmniejszym ogniu, stale mieszając, przez 5 do 8 minut.
    4. Stale mieszając, powoli dodać wodę lub bulion. Gotować przez 8 do 10 minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje. Lekko przestudzić.
    5. Zmiksować zupę w blenderze partiami, dodając mleko.
    6. Wlać zmiksowaną zupę z powrotem do garnka o grubym dnie, lub ustawionego na garnku z wrzącą wodą. Dodać koperek, 1 łyżeczkę soli, pieprz i sos tamari. Podgrzać, ale nie zagotować!
    7. W czasie, gdy zupa będzie się gotować, ugotować końcówki szparagów w wodzie. Gotować przez ok. 2 minuty: mają być miękkie, ale nadal zielone; odcedzić. Dodać do zupy.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis