Pierożki won ton z serkiem śmietankowym i małżami

    Pierożki won ton z serkiem śmietankowym i małżami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 75 osób

    Chińskie pierożki won-ton z nadzieniem z małży i delikatnego serka. Aby je skleić używam roztrzepanego jajka. Ciasto na wontony można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 180 g mięsa małży z puszki
    • 2 zielone cebulki, posiekane
    • 230 g kasztanów wodnych z puszki, odcedzonych
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1 opakowanie (400 g) ciasta na pierożki won ton
    • 3 szklanki (700 ml) oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z mięsem małży, cebulką, kasztanami, papryką i mielonym pieprzem. Na ciasto nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia i składać ciasto, tworząc trójkątny pieróg.
    2. W dużej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć won tony, aż się przyrumienią z każdej strony. Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać na gorąco.

    Rada:

    Samodzielne przygotowanie ciasta nie jest trudne - sprawdźcie nasz przepis na ciasto na pierożki won ton.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis