Krem z serka śmietankowego

    Krem z serka śmietankowego

    8polubień
    10min.


    Zrobione przez 4231 osób

    Ten delikatny krem doskonale pasuje do ciast dyniowych, marchewkowych i czekoladowych, można nim też przekładać ciasteczka i dekorować muffiny. Aby uzyskać krem czekoladowy trzeba dodać 1/4 do 1/2 szklanki kakao (w zależności od tego, jak bardzo czekoladowa ma być polewa).

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 500 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki (250 g) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W średniej misce zmiksować serek z masłem na gładką masę. Dodać wanilię, a następnie (stale mieszając) dodać cukier puder. Przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    oleńka
    autor:
    8

    Dobry przepis! Zamiast ekstraktu dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i dodałam mniej cukru pudru. Smakował świetnie! Pasuje do słodkich mufinek, bo serek sprawia, że jest lekko kwaskowaty. Masło i serek miały temp. pokojową i nie było żadnych grudek. - 18 mar 2013

    NinaBober
    autor:
    4

    zrobiłam według przepisu i wyszły mi grudki - 27 gru 2012

    Allrecipes
    autor:
    2

    @dajnowski123ksd i oliwia1375: serek śmietankowy to taki serek jak Turek lub Philadelphia, który zwykle używa się do smarowania chleba. Musi być śmietankowy, czyli nie ze szczypiorkiem, szynką itp! i najlepiej, aby był puszysty. @Nina: a czy składniki na pewno miały temperaturę pokojową? Może były zbyt zimne i dlatego się dobrze nie zmiksowały? - 28 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis