Krem z serka śmietankowego

  • 4polubienia
  • 10min.

Ten delikatny krem doskonale pasuje do ciast dyniowych, marchewkowych i czekoladowych, można nim też przekładać ciasteczka i dekorować muffiny. Aby uzyskać krem czekoladowy trzeba dodać 1/4 do 1/2 szklanki kakao (w zależności od tego, jak bardzo czekoladowa ma być polewa).

Janni

Składniki

ilość porcji: 24 

  • 500 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki (250 g) przesianego cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

  1. W średniej misce zmiksować serek z masłem na gładką masę. Dodać wanilię, a następnie (stale mieszając) dodać cukier puder. Przechowywać w lodówce.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

oleńka
autor:
5

Dobry przepis! Zamiast ekstraktu dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i dodałam mniej cukru pudru. Smakował świetnie! Pasuje do słodkich mufinek, bo serek sprawia, że jest lekko kwaskowaty. Masło i serek miały temp. pokojową i nie było żadnych grudek. - 18 mar 2013

NinaBober
autor:
3

zrobiłam według przepisu i wyszły mi grudki - 27 gru 2012

Allrecipes
autor:
1

Nina, a czy składniki na pewno miały temperaturę pokojową? Może były zbyt zimne i dlatego się dobrze nie zmiksowały? - 28 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie