Babeczki z serkiem śmietankowym

    Babeczki z serkiem śmietankowym

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 39 osób

    Szybki i prosty przepis na kruche babeczki. Smakują zwłaszcza miłośnikom serników. Jako nadzienie można użyć owoców, bitej śmietany, albo ulubionego kremu.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 670 g serka śmietankowego
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 5 jajek
    • 3,5 skzlanki jabłkowego nadzienia do szarlotki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Do 2 form na 12 muffinek włożyć papilotki.
    2. W dużej misce wymieszać na miękką, gładką masę serek śmietankowy z cukrem.Dodać jajka i wymieszać. Dodać wanilię.
    3. Wyłożyć ciasto po równo do przygotowanych foremek i piec przez 35 minut.
    4. Podczas stygnięcia w babeczkach opadną nieco środki, tworząc zagłębienia. Ostudzone babeczki napełniać 2-3 łyżkami ulubionego nadzienia lub kremu. Przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis