Murzynek na maślance

    Murzynek na maślance

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 183 osoby

    Jest to absolutnie przepyszne ciasto kakaowe, które zawsze się udaje. Można upiec jak zwykły murzynek albo w tortownicy - wychodzą wtedy 2 blaty. Doskonale nadaje się na tort.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 blaty o średnicy 20 cm

    • 45 g (1/2 szkl.) gorzkiego kakao
    • 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 225 g masła
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 235 ml maślanki
    • 235 ml (1 szkl.) wrzącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Jeśli pieczecie w tortownicach - wysmarować je tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Jeśli pieczecie w blasze o wymiarach 23x33 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać kakao.
    2. Przesiać i wymieszać kakao z mąką, sodą i solą. Odstawić.
    3. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Nadal mieszając, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i maślankę, mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło. Dodać wrzącą wodę i miksować przez pełną minutę.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis