Dyniowe ciasteczka z żurawiną

    Dyniowe ciasteczka z żurawiną

    1polubienie
    32min.


    Zrobione przez 385 osób

    Miękkie ciasteczka, które są doskonałe na czas jesieni. Puree z dyni przygotujcie w domu sami. Można przygotować go więcej i zamrozić w porcjach.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 jajko
    • 1 szklanka (250 g) puree z dyni
    • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (110 g) świeżej żurawiny
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować tłuszczem dużą blachę.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną i pusztą masę. Dodać wanilię, jajko i dynię; wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem; dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Przekroić owoce żurawiny na pół i dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową i orzechami. Wymieszać. Nakładać kupki ciasta łyżką na przygotowaną blachę.
    3. Piec przez 10-12 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis