Keks z orzechami i żurawiną

    Keks z orzechami i żurawiną

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 31 osób

    Orzechy i żurawinę najlepiej posiekać w robocie kuchennym - zaoszczędzi nam to sporo czasu! Ten keks jest bardzo wilgotny dzięki zawartości soku pomarańczowego.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 170 g masła
    • 3 szklanki (710 ml) cukru
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 6 szklanek (750 g) mąki pszennej
    • 1 łyżka soli
    • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 i 1/4 szklanki soku pomarańczowego
    • 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
    • 3 szklanki (330 g) posiekanej żurawiny
    • 1,5 szklanki (175 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem trzy keksówki o wymiarach 20x10 cm.
    2. Wymieszać masło z cukrem i jajkami.
    3. Przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do mokrych składników na przemian z sokiem.
    4. Dodać skórkę pomarańczową, żurawinę i orzechy. Wymieszać i wlać ciasto do przygotowanych foremek.
    5. Piec przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    mpasak
    autor:
    0

    Przepis świetny, robiłam go już chyba z dziesięć razy, tyle że za każdym razem musi w piekarniku siedzieć minimum godzinę, a kiedyś był prawie 90 minut bo o nim zapomniałam i też był pyszny - nie spalił się. A jak jest krócej to jest po prostu w środku surowy, ale to pewnie zależy od piekarnika. Poza tym ja już próbowałam nie tylko z żurawiną i orzechami włoskimi, ale w zasadzie dodawałam już chyba wszystkich bakalii: od rodzynek, orzechów laskowych, nerkowca, przez morele, daktyle, suszone śliwki na pestkach słonecznika kończąc - i zawsze wychodzi równie rewelacyjny i znika w oka mgnieniu :-) Polecam! - 08 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis