Sos żurawinowy Toniego

    Sos żurawinowy Toniego

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 1030 osób

    Kwaśny smak żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Moja wersja jest klasyczna, jest w niej kilka prostych składników. Zobacz nasz przepis video gdzie pokazujemy jak go wykonać, a także co możesz jeszcze do niego dodać.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1 szklanka (235 ml) soku pomarańczowego
    • 350 g świeżych owoców żurawiny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W średnim garnku, na średnim ogniu podgrzewać sok pomarańczowy z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Wmieszać żurawinę i gotować, aż owoce zaczną pękać (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Sos zgęstnieje gdy będzie stygł.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sos żurawinowy
    Sos żurawinowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis