Sos żurawinowy z owocami

    Sos żurawinowy z owocami

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 605 osób

    Przepis na ten sos był przez wiele lat moim sekretem. Jest jednak tak smaczny, że muszę się nim podzielić! Można go podawać z serem albo krakersami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 350 g świeżych owoców żurawiny
    • 1 pomarańcza, obrana i zmiksowana
    • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
    • 1 szklanka (150 g) posiekanych mieszanych suszonych owoców
    • 1 szklanka (100 g) posiekanych orzechów pekan
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W średnim garnku zagotować wodę z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Zmniejszyć ogień i gotować dalej, dodając żurawinę, zmiksowaną pomarańczę, jabłko, gruszkę, suszone owoce, orzechy pekan, sól, cynamon i gałkę. Przykryć i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce żurawiny popękają. Zdjąć z ognia i odstawić, aby sos ostygł do temperatury pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis