Biscotti z żurawiną i pistacjami

    Biscotti z żurawiną i pistacjami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1284 osoby

    Czerwona żurawina i zielone pistacje sprawiają, że to są idealne ciasteczka na Święta. Zamiast pistacji można użyć innych orzechów. Jeśli pistacje są solone, należy pominąć 1/4 łyżeczki soli.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 1/4 szklanki (60 ml) niskotłuszczowej oliwy z oliwek
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 2 jajka
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki (60 g) suszonej żurawiny
    • 1,5 szklanki (190 g) pistacji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
    2. W dużej misce wymieszać oliwę z cukrem. Dodać wanilię i ekstrakt migdałowy, a następnie dodać jajka. Dobrze zmiksować. Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, i mieszając, stopniowo dodawać do masy jajecznej. Dodać żurawinę i pistacje i wymieszać ciasto rękoma.
    3. Podzielić ciasto na pół. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować dwa bochenki (30x5 cm). Ciasto może być kleiste, wtedy należy zmoczyć dłonie w zimnej wodzie.
    4. Piec przez 35 minut, aż bochenki się lekko przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby ostygły. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 135 stopni C.
    5. Pokroić bochenki ukośnie w kromki grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 8-10 minut, aż obeschną. Ostudzić.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis