Tarta z żurawiną i orzechami pekan

    Tarta z żurawiną i orzechami pekan

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Tarta o bardzo ciekawym smaku. Bardzo łatwo się ją piecze, a z pewnością będzie odmianą dla tradycyjnych ciast.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 gotowe kruche ciasto (na formę o średnicy 23 cm)
    • 1 szklanka (100 g) żurawiny
    • 3 jajka
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru
    • 1 szklanka (235 ml) ciemnego syropu klonowego
    • 6 łyżek masła, stopionego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (100 g) orzechów pekan podzielonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Głęboką formę do tarty wyłożyć ciastem, a nadmiar odkroić.
    3. Żurawinę drobno posiekać w robocie kuchennym lub nożem. Rozłożyć na dnie przygotowanej foremki.
    4. W dużej misce zmiksować jajka, aż będą puszyste. Dodać cukier, syrop klonowy, stopione masło, wanilię, gałkę i sól. Dobrze wymieszać. Wlać tę masę na żurawinę. NA wierzchu ułożyć połówki orzechów.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż ciasto będzie mieć złocisty kolor i będzie w środku ścięte.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis