Pieczone kotlety mielone w żurawinie

    (128)
    1 godz. 45 min

    Wspaniały przepis na niezwykłe kotlety mielone. Bardzo łatwo się je przygotowuje, a żurawina nadaje im zaskakującego smaku. Mają mniej tłuszczu, bo nie smaży się ich w oleju.


    Zrobione przez 114 osób

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1 kg mielonej wołowiny
    • 1 szklanka (100 g) bułki tartej
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1/3 szklanki (80 ml) keczupu

    • 1 słoik (450 g) żurawiny
    • 1 butelka (500 ml) sosu barbecue
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Wymieszać mielone mięso z bułką tartą, jajkami, sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem i keczupem. Formować małe kotleciki i piec przez 30 minut.
    3. W rondelku, na małym ogniu podgrzać żurawinę wymieszaną z sosem barbecue, brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Dodać kotlety i gotować przez 1 godzinę. Podawać na ciepło.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (128)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)