Amerykańskie apple pie z żurawiną

    Amerykańskie apple pie z żurawiną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 59 osób

    Tradycyjna amerykańska szarlotka, czyli apple pie, z dodatkiem żurawiny i syropu klonowego. Pyszna na ciepło z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 i 1/4 szklanki (250 g) cukru
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 szklanki (220 g) żurawiny
    • 1/4 szklanki (60 ml) syropu klonowego
    • 5 jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 gotowe kruche ciasto o średnicy 23 cm

    • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 55 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do190 stopni C.
    2. Głęboką formę na tartę wyłożyć gotowym kruchym ciastem. Nadmiar ciasta wystający poza brzegi odkroić.
    3. W dużym garnku wymieszać cukier z 1/4 szklanki mąki i solą. Wmieszać żurawinę i syrop klonowy. Gotować na dużym ogniu, stale mieszając. Gdy mieszanina zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    4. Do gotującej mieszaniny dodać jabłka i gotować jeszcze przez 5 minut, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać orzechy. Wlać tę mieszaninę do przygotowanej foremki. Odstawić.
    5. W średniej misce wymieszać bułkę tartą z 3/4 szklanki mąki, brązowym cukrem i stopionym masłem. Dobrze wymieszać, a następnie posypać tym nadzienie jabłkowe.
    6. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch się przyrumieni. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis