Murzynek z kawą

    Murzynek z kawą

    10polubień
    50min.


    Zrobione przez 243 osoby

    To ciasto jest w mojej rodzinie od zawsze. Tajemnica to NIE PRZYPIEC - to za każdym razem psuje ciasto czekoladowe.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 65 g gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) gorącej, mocnej kawy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać olej, mleko, jaja i wanilię i wymieszać na gładką masę. Na końcu dodać gorącą kawę, wymieszać. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 35 minut lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    8

    Niestety wyszedł zakalec, nie wiem dlaczego - 17 maj 2012

    autor:
    1

    Robiliśmy je już 2 razy i wyszło doskonałe! Użyliśmy tego ciasta na spód do tortu z kremem malinowym. Daliśmy tylko połowę cukru. - 31 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis