Dip krabowy

    Dip krabowy

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 585 osób

    Podawany na gorąco dip z mięsem kraba, podawany w wydrążonym chlebie. Idealny na przyjęcia! Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 300 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 5 łyżek majonezu
    • 2 puszki (po 175 g) mięsa kraba w zalewie, odsączonego i rozdrobnionego
    • 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 okrągły bochenek (0,5 kg) chleba z chrupiącą skórką

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z cebulą, majonezem, mięsem kraba, czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć tę masę do naczynia żaroodpornego o pojemności 1 litra.
    3. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie wykroić koło w górnej części chleba i wybrać środek, aby z chleba powstała "miska". Wybrany środek podrzeć na mniejsze kawałki, które będzie się maczało w dipie.
    4. Upieczony dip wyjąć z piekarnika i dobrze wymieszać. Nałożyć łyżką do wydrążonego chleba. Chleb i wydrążony miąższ ułożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis