Kalmary panierowane

    Kalmary panierowane

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 16 osób

    To wspaniała przekąska: kalmary panierowane i smażone w głębokim oleju. Proste, a takie pyszne! Idealne na przyjęcia.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kg kałamarnic, oczyszczonych i pokrojonych w krążki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kałamarnicę opłukać i odcedzić. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać solą.
    2. Do foliowego woreczka włożyć kilka krążków kałamarnicy i wsypać mąkę. Potrząsać woreczkiem, aby krążki się dobrze pokryły mąką, wyjąć je z woreczka i włożyć do niego nowe kałamarnice. Powtórzyć, aż wszystkie krążki będą opanierowane.
    3. W średniej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Smażyć kałamarnicę, aż będzie mieć złocisto-rumiany kolor i będzie chrupiąca. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis