Bułeczki kornwalijskie

    Bułeczki kornwalijskie

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 136 osób

    Pyszne bułeczki drożdżowe o maślanym smaku. Proste w przygotowaniu i niesamowicie puszyste. Doskonałe na śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) ciepłego mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła, stopionego i ostudzonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem w mleku. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, a następnie dodać ostudzone masło.
    2. Do mąki dodać mieszaninę z drożdżami i wyłożyć całość na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut, aby wyrosło.
    3. Stolnicę posypać świeżą porcją mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Uformować z niego 9 kulek. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką i włożyć do niej 9 kulek ciasta. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut, aby ponownie wyrosły. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    4. Piec przez 15-20 minut, aż bułki się przyrumienią. Rozkrawać i podawać na ciepło.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis