Tradycyjne "Cornish Pasty"

    Tradycyjne "Cornish Pasty"

    5polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 45 osób

    Tradycyjne brytyjskie "Cornish Pasty", czyli pieróg z nadzieniem z mięsa i ziemniaków. Pyszne danie na obiad lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2,5 szklanki (275 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 115 g masła pokrojonego w kostkę
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 600 g rumsztyku pokrojonego w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 małe marchewki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W małym rondelku zalać marchew wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Odstawić, aby ostygła, a następnie pokroić w plasterki.
    2. Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i pocierać składniki w palcach, aż powstaną grube okruchy. Dodać wodę i wymieszać. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodać więcej mąki.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić z niego 6 kół o średnicy ok. 12 cm. Nie naciągać ciasta.
    4. Wymieszać mięso z warzywami, solą i pieprzem. Połowę każdego z kół pokryć nadzieniem. Zwilżyć brzegi ciasta i złożyć na pół. Ścisnąć brzegi widelcem, aby się skleiły. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia, po wierzchu posmarować mlekiem, a na wierzchu ciasta zrobić nacięcie, przez które będzie uciekać para.
    5. Piec w 230 stopniach C przez 10 minut. Po tym czasie skręcić piekarnik do 175 stopni C i piec przez 35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis