Cornish Pastie - czyli pierogi kornwalijskie

    Cornish Pastie - czyli pierogi kornwalijskie

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Pierożki z nadzieniem z wołowiny i ziemniaków, które można zabrać ze sobą do pracy albo do szkoły. Przepis na kruche ciasto podany jest w linku pod tym przepisem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 gotowe kruche ciasto
    • 300 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1/2 szklanki (60 g) cebuli pokrojonej w plasterki
    • 250 g wołowiny (np. steku), pokrojonej w cienkie paski
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z części podzielić na dwa kwadraty o boku ok. 17 cm. Nadmiar ciasta odkroić. Umieścić kwadraty na blasze.
    2. Na jednej połowie kwadratu ciasta ułożyć warstwę ziemniaków, na tym warstwę cebuli, a na tym mięso. Oprószyć solą i pieprzem i dodać kawałeczek masła na wierzch. Powtórzyć z resztą kwadratów.
    3. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i składać, tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ścisnąć, aby się skleiły. Jeśli brzegi dobrze się skleją, cała para pozostanie w środku i pierożki będą bardziej soczyste.
    4. Piec w 190 stopniach C przez 1 godzinę, aby mięso było miękkie. Podawać na gorąco z sosem chili, keczupem lub na zimno, jako przekąskę.

    Kruche ciasto

    Przepis na kruche ciasto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis