Muffiny kukurydziane

    Muffiny kukurydziane

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 563 osoby

    W tych muffinach znajduje się mąką kukurydziana i słodka kukurydza. Są bardzo proste, a wspaniale smakują.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru
    • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 3/4 szklanki (90 g) mąki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 3/4 szklanki (125 g) mrożonej kukurydzy, rozmrożonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami formę na 12 muffinów.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, miodem, jajkami i solą. Dodać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Wmieszać mleko i kukurydzę. Wlać ciasto do przygotowanej foremki.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut, aż do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis