Ciasto czekoladowe Bev

    Ciasto czekoladowe Bev

    7polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 389 osób

    Ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki. Pyszne, czekoladowe ciasto pieczone na gotowym kruchym spodzie, z bezą na górze.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto o średnicy 23 cm

    • 400 g cukru
    • 5 łyżek gorzkiego kakao
    • 30 g mąki pszennej
    • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 żółtka
    • 55 g masła
    • 1 gotowe kruche ciasto na formę o średnicy 23 cm
    • 4 białka
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W rondelku wymieszać 2 szklanki cukru z kakao i mąką. Mieszając dodać skondensowane mleko i wanilię. Ubić żółtka i wlać do rondelka. Dodać masło lub margarynę. Podgrzewać, stale mieszając, do momentu kiedy masło się stopi. Wlać nadzienie na gotowy spód ciasta.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut lub do momentu, kiedy ciasto nie będzie się trząść kiedy się je poruszy.
    4. W tym czasie ubić białka na miękką pianę. Stopniowo dodawać 1/4 szklanki cukru stale ubijając, aż powstanie sztywna piana. Rozprowadzić pianę na wierzchu ciasta.
    5. Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika i piec do momentu kiedy beza będzie złota.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis