Cordon Bleu w panierce z płatkami kukurydzianymi

    Cordon Bleu w panierce z płatkami kukurydzianymi

    16polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 396 osób

    To najlepszy przepis na Cordon Bleu, czyli roladki z kurczaka! Filety z piersi kurczaka są nadziewane szynką i szwajcarskim serem. Pychota!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 8 plasterków gotowanej szynki
    • 4 grube plastry szwajcarskiego sera, pokrojone na kawałki długości 2,5 cm
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • Panierka
    • 55 g masła, stopionego
    • 1/2 szklanki (45 g) pokruszonych płatków kukurydzianych
    • Sos Cordon Bleu
    • 1 (puszka (300 g) skondensowanego bulionu drobiowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Kurczaka umieścić pomiędzy warstwami foliowych woreczków i roztłuc tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Na każdym plasterku szynku ułożyć podłużny pasek sera i posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Zawinąć ser w szynkę, a następnie umieścić te roladki na piersiach kurczaka i zawinąć ponownie rolady. Końce kurczaka wepchnąć do środka (aby nadzienie nie wyciekło) i spiąć wykałaczkami.
    3. Stopione masło wlać do małej miski. Do innej miski wsypać płatki kukurydziane. Zamaczać każdą roladę po kolei w maśle, a następnie obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Zapanierowane roladki układać w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
    4. Piec przez około 40 minut, aż kurczak się przyrumieni, a wyciekające z niego soki będą przejrzyste. Podawać z sosem Cordon Bleu.
    5. Sos Cordon Bleu: w małym rondelku wymieszać zupę z puszki ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie gorący, polać nim rolady z kurczaka. (Z tego przepisu wychodzi ok. 2 szklanki sosu).

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @Marta: Można podać z ziemniakami lub ryżem, gotowanymi warzywami (np. brokuły) lub marchewką z groszkiem. - 08 lis 2013

    MartaSerafin
    autor:
    1

    Z czym podawać to danie? sałatka, warzywa? - 07 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis