Likier kokosowy Coquito

    Likier kokosowy Coquito

    Zapisz do ulubionych
    3godz.45min.


    Zrobione przez 27 osób

    Tradycyjny likier jajeczno-kokosowy na bazie rumu, pochodzący z Portoryko. Pije się go tam w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 szklanki (1 l) mleczka kokosowego
    • 6 łyżek (75 g) białego cukru
    • 8 żółtek
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 8 łyżek (120 ml) ciemnego rumu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Wymieszać mleczko kokosowe z cukrem w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, aż niemalże zacznie wrzeć.
    2. Zmiksować żółtka z wanilią. Wmieszać 1/2 szklanki gorącego mleczka kokosowego. Następnie tę wymieszaną masę wlać do rondelka z gorącym mlekiem kokosowym, mieszając trzepaczką. Stale mieszać i gotować na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie temperaturę 71 stopni C. Powinna być na tyle gęsta, aby pokrywać tylną część łyżki. NIE ZAGOTOWAĆ!
    3. Przecedzić masę do miski, wmieszać rum i odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej. Na powierzchni mieszaniny ułożyć folię spożywczą (aby nie powstał kożuch) i wstawić ją do lodówki, aby się porządnie schłodziła. Podawać na zimno, posypane gałką muszkatołową.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis