Coq au vin

    Coq au vin

    5polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 61 osób

    Francuskie danie: kurczak gotowany w warzywach, z dodatkiem ziół i burgundzkiego wina - absolutnie pyszne! Przygotowuję je na specjalne okazje i zawsze dostaję masę komplementów. Podawać z kluskami, bagietką i zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 2 szklanki (200 g) małych pieczarek
    • 1 szklanka (130 g) marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
    • 1 szklanka (235 ml) burgundzkiego wina
    • 16 cebulek perłowych, branych
    • 1 łyżka skwarków
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 3/4 łyżeczki suszonego majeranku
    • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku (np. vegeta)
    • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 1,5 szklanki (355 ml) zimnej wody
    • 1 łyżka mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Dużą teflonową patelnię spryskać tłuszczem w sprayu. Podsmażać na niej kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, aż się lekko przyrumieni z obydwu stron.
    2. Dodać pieczarki, marchewkę, wino, cebulę, skwarki, pietruszkę, czosnek, majeranek, tymianek, bulion, pieprz i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 25 minut, aż kurczak się ugotuje w środku.
    3. Cedzakową łyżką wyjąć z garnka kurczaka, pieczarki, marchewkę i cebulę i przełożyć na półmisek, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. Liść laurowy wyrzucić.
    4. W małej misce roztrzepać mąkę z wodą. Dodać do patelni, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, ok. 5 do 10 minut. Gotować, mieszając jeszcze przez minutę, a następnie polać sosem kurczaka i warzywa. Podawać na ciepło.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis