Kapusta z ziemniakami

    Kapusta z ziemniakami

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 246 osób

    Prosta, pyszna przystawka. Doskonale komponuje się ze schabowym, albo z jajkiem sadzonym. Smakuje dzieciom!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 0,5 kg kapusty
    • 0,5 kg ziemniaków
    • 2 pory
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku ugotować kapustę, aż będzie miękka. Wyjąć z garnka i drobno posiekać. Odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki ugotować, zdjąć z ognia i odcedzić.
    2. Pory posiekać (zielone i białe części) i dusić w mleku, aż będą miękkie.
    3. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem i gałką i utłuc na puree. Dodać pory wraz z mlekiem. Dodać kapustę i wymieszać. Podgrzewać całość, mieszając aż będzie mieć jasnozielony kolor i będzie puszyste. W środku zrobić wgłębienie i dodać w nie masło. Dobrze wymieszać.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis